Soal Bahasa Inggris Tentang Indicative, Imperative, & Subjunctive Mood

Soal Bahasa Inggris Tentang Indicative, Imperative, & Subjunctive Mood – Indicative, Imperative, dan Subjunctive merupakan jenis – jenis dari Verb Mood. Verb Mood merupakan salah satu jenis kata kerja (verb) yang berfungsi untuk menunjukkan sikap penulis atau pembicara terhadap apa yang ditulis atau diucapkannya. Berikut adalah soal Bahasa Inggris tentang Indicative, Imperative, dan Subjunctive Mood.

I. Soal Bahasa Inggris tentang Indicative Mood

Choose the best answer!

1. Every student ….. wear uniform at school
A. Can’t
B. Must
C. Will
D. May

2. A penguin …… fly although it is a bird.
A. Does
B. Did
C. Can’t
D. Can

3. I ….. very hungry, so I bought a plate of fried rice and a bowl of chicken soup.
A. Was
B. Were
C. Is
D. Are

4. ….. you know where the sun sets?
A. Does
B. Do
C. Are
D. Is

5. ….. the girl know where the nearest post office here?
A. Is
B. Are
C. Do
D. Does

6. The sun ….. in the east and ….. in the west.
A. Set, rise
B. Sets, rises
C. Rise, set
D. Rises, sets

7. Water ….. boil at 75o Celcius, but at 100o Celcius.
A. Does not
B. Do not
C. Is not
D. Are not

8. Jakarta is the ….. city of Indonesia.
A. Good
B. Little
C. Capital
D. Big

9. ….. you know where the sun sets?
A. Does
B. Do
C. Did
D. Don’t

10. The duty of a student is to ….. well.
A. Studying
B. Studies
C. Stutied
D. Study

II. Soal Bahasa Inggris tentang Imperative Mood

Choose the best answer!

1. ….. the new books on my table in the teacher’s room.
A. Throw
B. Buy
C. Put
D. Give

2. ….. touch every fragile thing in this shop. It may break easily.
A. Doesn’t
B. Don’t
C. Do
D. Did

3. ….. eating fruits and vegetables to stay healthy.
A. You are
B. You keep
C. Don’t
D. Keep

4. ….. right on the cross road and the post office is on your right side.
A. Turn
B. Turns
C. Turning
D. Turned

5. ….. you please buy me some vegetables in the market?
A. Are
B. Should
C. Must
D. Could

6. ….. smoking to make your body healthy!
A. Go
B. Stop
C. Do
D. Did

7. ….. the teacher bring the books to the library now!
A. Keep
B. Put
C. Help
D. Tell

8. ….. the children play outside with their friends, please.
A. Let
B. Lets
C. Make
D. Makes

9. ….. sleep too lat at night or you will get sick.
A. Do
B. Did
C. Don’t
D. Didn’t

10. To make a cup of tea, ….. the hot water after you add tea and sugar into the cup.
A. Stir
B. Fry
C. Cut
D. Pour

III. Soal Bahasa Inggris tentang Subjunctive Mood

Choose the best answer!

1. My elder sister …… that I do exercise in the morning to be healthy.
A. Asks
B. Makes
C. Forbides
D. Suggests

2. It is necessary that the boy ….. hard for the exam.
A. Study
B. Studies
C. Studied
D. Studying

3. If he came to USA in a day, he ….. buy me a new phone.
A. Would
B. Will
C. Should
D. Shall

4. All students in this school ….. that Mrs. Jane wants to teach here again.
A. Forbide
B. Wish
C. Allow
D. Answer

5. James ….. as if he was a president.
A. Talk
B. Talked
C. Talks
D. Talking

6. Dino ….. as though he were a professional singer.
A. Acts
B. Act
C. Acted
D. Acting

7. The little girl ….. that she had an elder brother.
A. Want
B. Wants
C. Wish
D. Wishes

8. I ….. left him if he has done cruel and bad things to me.
A. Will leave
B. Will left
C. Would have left
D. Would had left

9. It is desirable that they ….. me the assignment now.
A. Hand
B. Throw
C. Break
D. Ask

10. He recommended me that I ….. sports in my spare time.
A. Did
B. Do
C. Does
D. Doing

Kunci Jawaban

I.
1. B
2. C
3. A
4. B
5. D
6. D
7. A
8. C
9. B
10. D

II.
1. C
2. B
3. D
4. A
5. D
6. B
7. C
8. A
9. C
10. D

III.
1. D
2. B
3. A
4. B
5. C
6. A
7. D
8. C
9. A
10. B

Demikianlah soal Bahasa Inggris tentang Indicative, Imperative, & Subjunctive Mood. Semoga soal – soal tersebut dapat menambah pemahaman kalian tentang Verb Mood. Terima kasih.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *